Na Rynek w Cieszynie trafiłem i z ciekawości i z głodu. Od osób "mocno zaufanych" wiedziałem, że jest w Cieszynie taka restauracja, które reklamuje się dobrymi pierogami. Po spacerze wokół rynku okazało się, że jest to Restauracja Pod Merkurym.
Zanim opiszę jedzenie - chciałem podkreślić, że Panie kelnerki pracujące w ogródku (bo tam siedziałem, żeby się rynkowi przyglądać) obsługują bardzo sprawnie i uprzejmie. Dodatkowo są ewidentnie osobami otwartymi, nie bojącymi się tematów tabu, gdyż z ich rozmowy toczonej niedaleko mojego stolika bardzo szybko dowiedziałem się, że "jednej znajomej się spóźnia". Serio :) Pomyślałem, że może jednak ktoś na nasze emerytury będzie w przyszłości pracował i pokrzepiony tym faktem zamówiłem jedzenie.
Oczywiście wybrałem pierogi. Jest ich tu do wyboru kilka rodzajów - i to nie tylko te oczywiste jak pierogi z mięsem, czy ruskie, ale również z łososiem, szpinakiem, kaszą itp. Ja zdecydowałem się na jeden z mixów: pierogi z mięsem, z soczewicą oraz z szynką i pieczarkami.
Dostałem po trzy pierogi każdego rodzaju, a dodatkowo na środku talerza odrobinę surówki. Pierogi były przybrane naprawdę bogatą okrasą, która w menu określana jest jako: "dworska świta Króla Pieroga".
Całość była smacznym, dość sycącym daniem, a wielkim fanem pierogów z mięsem nie jestem. Wszystkie trzy rodzaje pierogów były dobre, a surówka i "dworska świta" dodały kolorów i smaku. Zestawik taki kosztuje 16,-PLN.
Można dać ludziom proste, smaczne danie, w sensownej cenie? Można.
MS
Pod Merkurym
Rynek 9
43-400 Cieszyn
http://www.pod-merkurym.pl/
Etykiety
- Albania
- Azja
- Bo mnie szwagier namówił...
- Burgery
- Cieszyn
- Cukiernie
- Degustacja
- Fast food
- Festiwale kulinarne
- Folusz
- Hiszpania
- Hotel
- Jasło
- Kalisz
- Kraków
- Książki
- Kuchnia amerykańska
- Kuchnia azjatycka
- Kuchnia barowa
- Kuchnia chińska
- Kuchnia czeska
- Kuchnia francuska
- Kuchnia grecka
- Kuchnia hiszpańska
- Kuchnia indyjska
- Kuchnia japońska
- Kuchnia kurdyjska
- Kuchnia lankijska
- Kuchnia łemkowska
- Kuchnia meksykańska
- Kuchnia molekularna
- Kuchnia niemiecka
- Kuchnia orientalna
- Kuchnia polska
- Kuchnia rumuńska
- Kuchnia singapurska
- Kuchnia syryjska
- Kuchnia tajska
- Kuchnia turecka
- Kuchnia wegetariańska
- Kuchnia węgierska
- Kuchnia włoska
- Kursy gotowania
- Lublin
- Macedonia
- Na brzegu talerza
- Najedzeni Fest
- Nałęczów
- Podróże kulinarne
- Polska
- Przemyśl
- Przepisy
- Ruczaj
- Rumunia
- Rymanów
- Singapur
- Slow Food
- Sri Lanka
- Street Food
- Śniadania
- Świat
- Tajlandia
- Wielka Brytania
- Włochy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
obsługa mila,jednak jezeli chodzi o jakosc jedzenia brak slow,Stek krwisty ok jednak z zewnatrz spalony,salatka z rukola jednak otrzymana bez;na extra zamowiony sos serowy do miesa dostalem gotowy z karty serowo-brokulowy... wiec cos nie halo..przydaoloby sie karte zmienic a gosci lepiej sluchac...
OdpowiedzUsuń